Jong & Aut

Heeft jullie kind autisme??? Hij is nog maar anderhalf jaar en kunnen ze dat nu al zeggen? Daar geloof ik niks van.
Dat jullie al zo vroeg een etiket op jullie kindje laten plakken, daar heeft hij straks zijn hele leven last van!
Waarom al die onderzoeken? Je kindje is pas anderhalf! Die onderzoeken zeggen dan toch nog helemaal niks?? Geef hem de tijd, het is een jongetje en die ontwikkelen zich gewoon wat langzamer.
Autisme? Maar je “ziet” helemaal niks aan hem! Ze zeggen tegenwoordig zo snel dat iemand autisme heeft, zeker een nieuwe rage!

Zomaar een aantal reacties die je als “ouders van”  regelmatig te horen krijgt. Reacties die soms pijn doen en soms ook gewoon lachwekkend zijn.
Ook wij hebben zulke reacties gehad. Meestal komen deze reacties door onwetendheid en daarom ben ik zo blij met het thema van de autismeweek: jong & aut!

Ons blije bijtje Gideon kreeg de diagnose klassiek autisme toen hij anderhalf jaar oud was. Natuurlijk is het absoluut niet makkelijk om deze diagnose te horen, zeker niet als je kindje nog zo jong is. Toch kunnen we zeggen dat we “blij” zijn dat we toen al deze diagnose gekregen hebben!
Hierdoor begrepen we waarom Gideon zich anders ontwikkelde en daardoor konden we dit ook beter accepteren. We konden alle ontwikkelingsschema’s aan de kant schuiven en we leerden Gideon de ruimte en vooral veel tijd te geven voor zijn eigen ontwikkeling!
Gideon kan en mag zichzelf zijn!!! We zijn ervan overtuigd dat deze vroege diagnose ervoor gezorgd heeft dat er zowel bij Gideon als bij ons minder frustratie is ontstaan. Als gezin kunnen we mede daardoor liefdevol, begripvol en behulpzaam om Gideon heen staan!
Natuurlijk is het soms moeilijk, lastig en zwaar maar de vroege diagnose heeft ervoor gezorgd dat we samen met Gideon meegroeien in zijn ontwikkeling.
Gideon is een stralend vrolijk en blij mannetje waar we met z’n allen enorm van genieten!

Het was superfijn dat het consultatiebureau, de huisarts en de kinderarts allemaal onze vermoedens, vragen en zorgen gelijk serieus genomen hebben.
We kregen snel de juiste hulp en begeleiding. Eerst kregen we fysiotherapie (sensomotorische therapie) aan huis, thuisbegeleiding, video-interactiebegeleiding. Toen Gideon 2 jaar was kreeg hij ook 1 op 1 begeleiding op een reguliere peuterspeelzaal (wat een liefde, toewijding, kennis en inzet hadden de leidster op deze peuterspeelzaal!)
Een halfjaar later maakte Gideon de overstap naar het orthopedagogisch kindercentrum. Hij kwam op de groep de Bij. vanaf toen was Gideon een blij bijtje!

We hopen van harte dat er misschien mede door de autismeweek met het thema Jong & Aut meer begrip, kennis en acceptatie komt voor een vroege diagnose!

Een gedachte over “Jong & Aut

  1. En zo is het! Fijn dat Gideon zo’n goed thuis heeft met lieve familie om hem heen! En de juiste toegeweide begeleiding krijgt waardoor hij tot ontwikkeling kan komen naar eigen vermogen. Liefs ons unieke speciale neefje.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.